Naturpolis FacebookNaturpolis kartalla

Naturpolis Oy
Nuottatie 6 A 93600 Kuusamo
Yhteystiedot
info@naturpolis.fi
Seuraa meitä Twitterissä ja Facebookissa
Tilaa Kuusamo Region -uutiskirje

Monipaikkaisuuden kokemuksia Taivalkoskelta

Vetovoimana monipaikkaisuus -hankkeessa järjestetyn "Vaihda etätyömaisemaa"-kilpailun ensimmäinen etätyökokeilija Sonja Julkunen vietti viikon Taivalkoskella Kylmäluoman retkeilyalueella toukokuun lopulla. Sonja kertoo kokemuksistaan:

 "Tavoitteenani on käydä kaikissa Suomen kunnissa elämäni aikana. Olin käynyt kaikissa Taivalkosken ympäryskunnissa, mutta jostain syystä Taivalkoski oli jäänyt välistä. Katselin helmikuussa Taivalkosken hiihtomahdollisuuksia ja olin jo varailemassa majoituksia, kun lähtö ei sitten kuitenkaan onnistunut. Kun sitten myöhemmin keväällä Instagramissa tuli vastaan kilpailu, josta voisi päästä Taivalkoskelle etäilemään, en epäröinyt osallistumista hetkeäkään. 

Yksi parhaita juttuja Kylmäluoman retkeilyalueen mökissä oli se, että ikkunasta näki suoraan järvelle. Kun töissä tarvitsi pientä ajatustaukoa, sai ajatukset muualle tuijottelemalla liplattavaa järveä. Tähän aikaan vuodesta sai myös seurata sen sulamista, sillä alkuviikosta järvi oli vielä osittain jäässä. Muuten suuria eroja ei kotona ja Kylmäluomalla työskentelyn välillä ollut: sama tietokone, samat Teams-palaverit ja sama epäergonominen asento ruokapöydän ääressä. Plussaa oli myös etätyökaveri, sillä ystäväni tuli Sodankylästä etäilemään kanssani. Etätöiden teko yhdessä on oiva tapa myös viettää pidempiä aikoja yhdessä, kun välimatkaa on paljon (reilu 700 km) eikä pelkkä viikonloppu riitä toisen luona vierailuun. 

Etätyömaiseman vaihtamisessa parasta oli se, että luonto oli lähellä, hektinen arki työtä lukuun ottamatta kaukana ja itse sopivasti paikalla. Jotain pientä järjestettyä ohjelmaa tai vierailua olisi voinut etätyöviikkoon sisällyttää tai vinkata vielä enemmän alueen kiinnostavia kohteita. 

Olen suuri etätyön kannattaja ja toivon, että se olisi meidänkin organisaatiossamme mahdollista myös koronan jälkeisenä aikana. Jatkossakin tekisin mielelläni 2-4 yksittäistä viikkoa vuodessa etätöitä jostain päin Suomea. Se luo kivasti vaihtelua myös työhön ja antaa uutta virtaa, kun ikkunasta näkyy välillä eri maisemat. 

 Luonto oli tämän etätyöjakson aikana isossa roolissa, sillä tällä kertaa lounaslenkit eivät suuntautuneet kotini läheiseen K-markettiin ja sen ympäristöön vaan luontopoluille ja harjuille katselemaan maisemia. Kehitettävänä mainittakoon, että etätyöläiset voisivat arvostaa tietynlaisia paketteja: esimerkiksi valmis lounas tuo tiettyä loman tuntua etätöihin. Tällä kertaa selvitimme pitkälti itse mitä alueella ja kunnissa voi tehdä, mutta etätyöläisille voisi kerätä myös vinkkilistan alueen nähtävyyksistä. 

Tulisin uudestaankin etäilemään Koillismaalle! Vaikka alueen kaikissa kunnissa on tullut nyt käytyä, niin hyvissä paikoissa voi käydä useamminkin. Alueen luonto ja kansallispuistot innostavat vierailemaan uudestaan."

 


 

X