Naturpolis FacebookNaturpolis kartalla

Naturpolis Oy
Nuottatie 6 A 93600 Kuusamo
Yhteystiedot
info@naturpolis.fi
Seuraa meitä Twitterissä ja Facebookissa
Tilaa Kuusamo Region -uutiskirje

Puutoimiala nostaa profiiliaan Koillismaalla, Northern Forest & Wood Ry perustettiin

Naturpolis Oy:n hallinnoiman Koillismaan puutoimialan kehittämisohjelma -hankkeen yhtenä tavoitteena on perustaa Koillismaan metsä- ja puutoimialalle toimialaryhmä. Syksyn ja alkutalven aikana joukko toimijoita kokoontui useampaan kertaan alueen kehittämisohjelman työstämisen sekä toimialaryhmän perustamisen tiimoilta.  Tavoite saavutettiin, kun paikalliset metsätalouden ja puunjalostuksen toimijat perustivat NorthernForest & Wood Ry:n. 

Nopeasti etenevän ilmastonmuutoksen seurauksena metsien merkitys ja arvo ovat nousemassa aivan uudelle tasolle. Hiilen sitominen, muovin korvaaminen, uusiutuva energia ja uudet metsästä saatavat tuotteet ovat nyt jokapäiväisessä keskustelussa mukana. Rakentamisessa puun käyttö kasvaa tasaisesti kaikkialla maailmassa. Sellusta tehdään vaatteita, lääkkeitä, pakkauksia, komposiitteja ja jopa ruokaa. Ekologisille, puun solurakenteen eri osista syntyville tuotteille markkinat ovat ennennäkemättömän suuret.  

-Ihmiset kaikkialla maailmassa ovat alkaneet ymmärtää, että tulevaisuus on uusiutuvissa luonnonvaroissa eli metsissämme. Koillismaan metsien hyvinvointi tuo hyvinvointia ihmisille, luo uusia työpaikkoja, pelastaa osaltaan maapalloa ja mahdollistaa meille hyvän elämän luonnon keskellä, toteaa Pölkky Oy:n saharyhmän johtaja Pekka Tuovinen. 

-Esimerkiksi Kuusamossa metsäsektori on liikevaihdolla mitattuna aluetaloudellisesti merkittävin toimiala, mutta alan yritysten yhteinen kehittämistoiminta on ollut vähäistä. Metsä- ja puutoimialan toimijoiden välisen yhteistyön kehittäminen sekä tutkimus-, koulutus- ja kehittämisorganisaatioiden yhteistyön lisääminen ovat merkittäviä tekijöitä, joilla voidaan tukea alueen yritysten liiketoimintaa. Toimialalla on koko Koillismaalla pitkät perinteet, vahvaa osaamista ja menestyviä yrityksiä, joiden toiminnan kehittämistä halutaan tukea, toteaa Koillismaan puutoimialan kehittämisohjelma -hankkeen projektipäällikkö Tanja Koukkula.  

Metsä- ja puutoimialan toimialaryhmä virallistettiin Kuusamotalolla 28.2.2020 pidetyssä yhdistyksen perustamiskokouksessa, jossa NorthernForest & Wood ry:n toiminta sai virallisesti alkunsa. Yhdistyksen hallituksen muodostavat puheenjohtaja Pekka Tuovinen (Pölkky Oy), jäsenet Arto Orjasniemi (Kuusamo Hirsitalot Oy), Jukka Mursu (Kero Hirsitalot Oy), Perttu Säkkinen (Puustamo Oy) sekä Jarmo Korhonen (Kuusamon Yhteismetsä). 

-Northern Forest & Wood Ry on yhdistys, jonka kautta voimme vaikuttaa tulevaisuuteemme ja tuoda esille metsiemme mahdollisuudet. Metsä- ja puuteollisuuden jalostusarvo voidaan kaksinkertaistaa investoimalla järkevästi. Uusien tuotteiden avulla teollisuuden sivutuotteiden arvo voidaan moninkertaistaa ja samalla voidaan kehittää uusia tuotteita. Monet uudet innovaatiot mahdollistavat puun hyödyntämisen eri muodoissaan kaikkialla maailmassa. Markkinat ovat rajattomat ja meidän arvokkain omaisuutemme on metsä, joka uudistuu ja voi hyvin, jatkaa Pekka Tuovinen. 

-Yhdistyksen tarkoituksena on edistää Koillismaan alueella puutuote- ja metsäalan yhteistoimintaa, alan vetovoimaa ja kehitystä sekä toimia edunvalvojana. Jäseniksi ovat tervetulleita kaikki metsä- ja puutoimialan yritykset ja yhteisöt koko puun matkalta metsästä valmiiksi tuotteeksi asti. Lisäksi yhdistys ylläpitää hankkeen aikana työstettyä kehittämisohjelmaa, johon on kirjattu ne tärkeimmät kehittämisen painopisteet, joihin alan toimijoiden yhteistyöllä pyritään vaikuttamaan, kertoo Tanja Koukkula. Tavoitteenamme on lisätä globaalisti tietoisuutta alueemme metsätalouden osaamisesta, joka on maailman huippua kaikilla tasoilla. Tässä työssä tärkeänä yhteistyökumppanina näemme alueen matkailuelinkeinon. Metsiemme tuotteet myydään globaalisti maailmalle samoin kuin matkailun toimialallakin, siinä myös syy yhdistyksen kansainväliselle nimelle, selventää Koukkula.

-Nyt kun toiminta on saatu virallistettua, on yhdistyksen toiminnasta helppo lähteä kertomaan myös laajemmin. Yhdistyksen toiminta ei rajoitu pelkästään Kuusamoon, vaan siihen halutaan mukaan toimijoita koko Koillismaan ja myös Lapin alueelta. Maaliskuun lopulla pidettävässä yhdistyksen hallituksen kevätkokouksessa linjataan toiminnan seuraavat askeleet, jatkaa Koukkula.

Lisätietoja: 

Northern Forest & Wood ry, hallituksen puheenjohtaja Pekka Tuovinen, pekka.tuovinen@polkky.fi, 0400 291 715 
Koillismaan puutoimialan kehittämisohjelma, projektipäällikkö Tanja Koukkula, tanja.koukkula@naturpolis.fi, 040 676 4016 

 

X