Tutkimus: Koillismaalla laajasti työvoimatarpeita – kansainväliset osaajat kiinnostuneita opiskelemaan suomen kielen työn ohessa

13.09.2024

Koillis-Suomen kehittämisyhtiö Naturpoliksen ja Posion kunnan tilaamien tutkimuksien mukaan Koillismaan yrityksissä paljon työvoimatarpeita, joihin jo Suomessa asuvat maahanmuuttajat nähdään yhtenä ratkaisuna. Alue myös kiinnostaa ulkomailla asuvia osaajia, mutta suomen kieli halutaan opiskella työn ohessa.

Koillis-Suomen kehittämisyhtiö Naturpolis ja Posion kunta tutkivat sitä, kuinka paljon Koillismaan yrityksillä on työvoimatarpeita, kuinka halukkaita yritykset ovat palkkaamaan kansainvälisiä osaajia ja kuinka kiinnostuneita kansainväliset osaajat olisivat muuttamaan alueelle töihin.

Tutkimusten tuloksia käytetään muun muassa aluemarkkinoinnin suunnittelun tukena sekä Naturpoliksen, Kuusamon kaupungin, Taivalkosken kunnan ja Posion kunnan yrityspalveluiden sekä työllisyys- ja asettautumispalveluiden kehittämiseen.

”Tulokset toimivat tärkeässä roolissa esimerkiksi siinä, kenelle kohdistamme mainoskampanjoita ja mitä asioita nostamme esiin, kun houkuttelemme osaajia alueelle”, sanoo Work & Stay – kokonainen elämä Koillismaalla hankkeen Naturpoliksen projektipäällikkö Riikka Tuomivaara.

Tutkimukset toteutti Innolink ja ne tilasi Euroopan unionin osarahoittama Work & Stay – kokonainen elämä Koillismaalla -hanke.

Puolella alueen yrityksistä vaikeuksia löytää työntekijöitä

Hankkeessa toteutettiin kaksi erillistä tutkimusta: Koillismaan työvoiman tarveselvitys ja kansainvälisten osaajien markkina-analyysi.

Työvoiman tarveselvityksen tavoitteena oli selvittää Koillismaan työnantajien nykyistä ja tulevaa rekrytointitarvetta, kansainvälisen rekrytoinnin kokemusta, sen mahdollista roolia rekrytointitarpeen täyttämisessä sekä haasteita, mahdollisuuksia ja palvelutarpeita kv-rekrytoinnin osalta.

Työvoiman tarveselvitys toteutettiin puhelinhaastatteluna touko-kesäkuussa ja siihen vastasi yhteensä 149 yritystä Kuusamosta, Posiolta ja Taivalkoskelta. Tutkimus ei sisällä julkisen puolen työnantajia.

Tutkimuksen mukaan seuraavan kolmen vuoden aikana Koillismaalle voitaisiin rekrytoida enimmillään lähes tuhat henkilöä. Rekrytoinnit painottuvat Kuusamoon. Vastaajista noin puolet arvioi, että sopivia osaajia löytyy huonosti.

”Työpaikat ovat pääosin kokoaikaisia ja vakituisia, mutta alueella on paljon myös matkailualan talvisesongin rekrytointitarpeita. Suurin osa työpaikoista vaatii yritykselle soveltuvaa erikoisosaamista, toisen asteen koulutusta tai ei lainkaan koulutusta”, Tuomivaara kertoo.

Noin kolmanneksessa yrityksiä on tällä hetkellä tai on ollut kansainälistä työvoimaa. Vastaajien kokemukset ovat pääosin myönteisiä ja kansainvälinen työvoima on koettu arvokkaaksi lisäksi työyhteisöihin.

Kansainvälistä työvoimaa voisi harkita reilu puolet yrityksistä, mutta jopa 88 prosenttia voisi harkita Suomessa jo asuvien maahanmuuttajien palkkaamista. 

Suurimpana haasteena pidetään kansainvälisen työvoiman kielitaidottomuutta.

”Suomen kieltä pääasiassa tarvitaan, mutta tasovaatimukset vaihtelevat. Tähän on jo tartuttu ja tänä kesänä on järjestetty Kuusamossa matalan kynnyksen suomen kielen kursseja, jotka jatkuvat nyt Rukalla marraskuun loppuun asti”, sanoo Work & Stay -hankkeen projektipäällikkö Elise Ylitalo Kuusamon kaupungilta.

Kansainväliset osaajat valmiita opiskelemaan suomen kielen työn ohella

Kansainvälisten osaajien markkina-analyysin tavoitteena oli selvittää neljän kohdemaan edustajien mielenkiintoa muuttaa työskentelemään Koillismaan työvoimatarpeisiin vastaaville toimialoille.

Kuluttajapaneelina toteutettuun kyselyyn saatiin yhteensä 507 vastausta Alankomaista, Espanjasta, Latviasta ja Slovakiasta. Kohdemaat valittiin sen perusteella, mitkä ovat suosittuja matkailun kohdemaita alueella ja mistä maista on muiden tutkimusten perusteella suurinta kiinnostusta muuttaa Suomeen töihin.

Kansainvälisistä osaajista vajaa puolet oli kiinnostuneita harkitsemaan Koillismaalle muuttoa. Palkkaus ja elintaso sekä luonto houkuttelevat. Epäröintiä aiheutti suomen kielen opiskelu. Tutkimuksen keskeinen tulos on, että kuitenkaan englanninkielinen työ ei tunnu lisäävän houkuttelevuutta. Kansainväliset osaajat ovat valmiita opiskelemaan suomea työn ohessa.

”Tärkein viesti yrityksille on, että kansainväliset osaajat ovat pääasiassa kiinnostuneita oppimaan suomen kielen, jos siihen tarjotaan sopivat puitteet ja tuki työnantajan tai julkishallinnon puolelta. Yrityksissä kannattaa pohtia, minkä tasoista suomen kieltä eri tehtävissä tarvitaan ja viestiä tästä potentiaalisille työnhakijoille selkeästi”, Tuomivaara huomauttaa.

Myös perheen näkökulma on huomioitava, sillä monet olisivat muuttamassa lasten tai puolison kanssa. Elise Ylitalon mukaan Kuusamon kaupungin asettautumispalveluilla vastataan muuttajien ja heidän perheidensä tarpeisiin.

”On tärkeää, että jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa löydetään myös perheenjäsenille toimeentulonlähde ja sopivat opiskelu- tai päivähoitopaikat sekä tapoja löytää oma paikka paikallisissa yhteisöissä. Asettautumispalveluiden lisäksi kehitetään myös kielenopiskelun mahdollisuuksia.”

Tutustu tutkimukseen tarkemmin: www.naturpolis.fi/maanpinnalla

Lisätietoja: Riikka Tuomivaara, projektipäällikkö, Work & Stay – kokonainen elämä Koillismaalla -hanke, Naturpolis Oy, riikka.tuomivaara@naturpolis.fi.

Work & Stay – kokonainen elämä Koillismaalla -hanke järjestää lokakuussa Kuusamossa ja Taivalkoskella Yrittäjien aamukahvit teemalla Ratkaisuja työvoimapulaan – näin onnistut rekrytoinnissa. 

Aamukahveilla on puhumassa muun muassa Heidi Alariesto henkilöstötalo Career.fi:stä, kansainvälisen työnvälityksen asiantuntija Teemu Ahtonen Kainuun TE-palveluista sekä Pohjolan Pirtin yrittäjä Tanja Pohjola, joka on saanut EURES-rekrytointikanavan kautta satoja työhakemuksia. Lisäksi aamukahveilla esitellään Kuusamon ja Taivalkosken palveluita rekrytoinnin tukena sekä kansainvälisen markkina-analyysin tuloksia.