Kuusamon Villiruokajuhlat rakentuivat paikallisten toimijoiden yhteistyöllä 

23.09.2024

Kuusamon Villiruokajuhlat järjestettiin toista kertaa lauantaina 14.9.2024. Tapahtuma syntyi Naturpoliksen, Ruka-Kuusamon matkailuyhdistyksen, Wild Food –verkoston ja KAO Kuusamon yhteistyöllä.  

”Tapahtuman järjestämisestä elinkeinoyhtiön, matkailuyhdistyksen, Wild Food-yrittäjäverkoston ja oppilaitoksen yhteistyönä saatiin hyvät kokemukset jo viime vuonna, ja tänä vuonna pystyimme hyödyntämään tätä arvokasta tietoa tapahtuman kehittämisessä,” toteaa Naturpoliksen viestintä- ja markkinointipäällikkö Laura Kilpijärvi ja jatkaa: ”Tänä vuonna iso rooli tapahtuman toteuttamisessa oli harjoittelija Laura Konnulla, joka pystyi ottamaan koppia monesta käytännön asiasta osana harjoitteluaan.” 

Myös KAOn opiskelijat ja opettajat olivat korvaamaton apu tapahtumapäivän rakentamisessa ja logistisissa tehtävissä. Heidän työpanoksensa oli olennainen osa päivän onnistumista, ja yhteistyö jatkuu myös tulevina vuosina.  

”KAOn näkökulmasta tapahtuman järjestelyihin osallistuminen monialaisella tiimillä, jossa opiskelijoita oli mukana ravintola- ja catering-alalta, matkailusta sekä auto- ja logistiikkapuolelta, osoitti hienosti, miten yhdessä tekemällä ja hyvin organisoimalla voimme tarjota opiskelijoille arvokkaita oppimiskokemuksia myös tämän tyyppisissä tapahtumissa. Omaa osaamista ja resursseja hyödynnettiin tehokkaasti, ja opiskelijat lähtivät innokkaasti mukaan toteuttamaan tapahtumaa,” Päivi Koivisto opettaja KAOn ravitsemisalalta kommentoi. 

KAOn opetusravintola Rosmariini tarjoili Villiruokajuhlilla muun muassa mustaherukkakeksejä raparperikinuskimoussella. Kuva: Salla Karhumaa

Tapahtuma on paikallisten tuotteiden, tuottajien ja villiruoan juhla. Vaikka sateinen sää varjosti päivää, tori oli silti täynnä iloista puheensorinaa ja livemusiikkia, kiinnostavien haastattelujen siivittämänä. Tapahtumaan saatiin hieno määrä myyjiä ja ravintoloita taster annoksineen. Laatulupauksen mukaisesti, kaikki tapahtumassa myytävät tuotteet olivat Koillismaalla tuotettuja tai valmistettuja.  

”Villiruokajuhlat on hieno esimerkki tapahtumasta, jossa paikallisuus näyttäytyy aidosti. Ruoka yhdistää ihmisiä, ja juhlissa onkin ilo seurata ihmisten kohtaamisia pitkissä pöydissä. Tällainen tapahtuma antaa kasvot Kuusamolle ja kuusamolaisille, joka on yhtä tärkeää sekä paikkakunnalla asuville että vieraileville ihmisille,” kertoo Elina Stoor, Ruka-Kuusamon matkailuyhdistyksen tapahtumakoordinaattori. 

Ruokailuteltoissa tapahtumakävijät saivat herkutella sateelta suojassa. Kuusamon Nature Photon kanssa yhteistyössä toteutetun Luonto lautasella kuvakilpailun finalistikuvat etualalla. Kuva: Salla Karhumaa

Tapahtumaa kehitettiin viimevuodesta laajentamalla tapahtuma-aluetta Kuusamon tapahtumatorilta Kelantielle, mikä mahdollisti myyjien sijoittelun laajemmalle alueelle. Ohjelmaan lisättiin uusia elementtejä, kuten Villi sokkokokki -ohjelmanumero, joka toi tapahtumaan hauskaa kilpailuhenkeä. 

”Villiruokajuhla on tapahtuma, johon näin luonnontuotealan yrittäjänä osallistun aina ilomielin. Villiruokajuhlien teema sopii Kuusamoon täydellisesti ja tapahtuman järjestäjät tekevät parhaansa, jotta niin asiakkaat kuin juhlille osallistuvat eri toimijatkin viihtyvät. Villiruokajuhlien järjestäminen vaatii monen eri toimijan yhteistyötä ja organisointia, ja mielestäni tämä on onnistunut hyvin. Ilmapiiri on ollut auttavainen ja kaikilla on ollut yhteinen halu saada luotua juhlista mahdollisimman hyvät,” kommentoi Tiina Niva, Wild Food & Wild Lifestyle -brändin puheenjohtaja ja Luoniva-korutuotteiden yrittäjä. 

” Juhlat vilkastuttavat paikkakunnan tapahtumatarjontaa entisestään ja täydentävät jopa Kuusamon kaupungin strategiaa, jossa mainitaan rakkaus luontoon,” Niva lisää. 

Tapahtuman yhteistyökumppaneina olivat Kuusamon energia- ja vesiosuuskunta sekä Koillismaan Osuuskauppa. Koillismaan Osuuskaupan toimialajohtaja Mari Vartiainen kertoo osuuskaupan olevan vankka paikallisten tuotteiden kannattaja: ”Meiltä löytyy palveluvalikoimasta kattavasti myös paikallisia tuotteita, ja haluamme olla mukana tukemassa paikallisia toimijoita myös tätä kautta.” 

Villiruokajuhlilla saatiin maistella kivikautisten hiekkaharjujen läpi suodattunutta, käsittelemätöntä ja lisäaineetonta Kuusamon Kirkas-pohjavettä. EVOn perustehtäviin kuuluu puhtaan pohjaveden toimittaminen kuusamolaisille, ja EVO pyrkii osaltaan varmistamaan, että paikallisia luonnonvaroja käytetään vastuullisesti ja kestävästi. 

”Villiruokajuhlien tuotanto oli mielenkiintoinen ja opettavainen kokemus. Oli hienoa olla osa monipuolista ja osaavaa tiimiä sekä tehdä töitä kädet savessa tapahtuman onnistumiseksi.” kuvaa Laura Konnu, Naturpoliksen viestinnänharjoittelija ja tapahtuman tuotantotiimin jäsen. 

Villiluontoteko 2024 kunniamaininta myönnettiin Pitkäsen Maalaisjuustolalle. Kuva: Salla Karhumaa

Järjestäjätiimi ottaa kiitollisena vastaan kehitysehdotuksia niin myyjiltä kuin kävijöiltä. Kävijäkyselyn kautta voit antaa palautetta, ja käymme kaikki ehdotukset huolella läpi, jotta ensi vuonna voimme tarjota jotain uutta ja entistä parempaa. Myös uudet yhteistyöehdotukset ovat lämpimästi tervetulleita! 

Tiedotteen on kirjoittanut Laura Konnu, Naturpoliksen viestinnän harjoittelija.