BioInno-seminaari kokosi yhteen kiertotalouden asiantuntijat ja yritykset keskustelemaan kiertotalousliiketoiminnan mahdollisuuksista Koillismaalla

18.09.2024

Toisen kerran järjestetty bio- ja kiertotalousseminaari BioInno tarjosi 5.9.2024 Kuusamotalolla monipuolisen katsauksen kiertotalouteen ja sen mahdollisuuksiin erityisesti Koillismaan alueella. Seminaari kokosi yhteen kiertotalouden asiantuntijoita, yrityksiä sekä muita kiinnostuneita keskustelemaan muun muassa kiertotalouden liiketoimintapotentiaalista.

Seminaarin järjestänyt Hiiliviisasta kiertotaloutta -hanke halusi tuoda esiin kiertotalouden paikallisia mahdollisuuksia seminaarissa teemalla ”Roskasta rahaa – kiertotalouden mahdollisuudet Koillismaalla”. Valittu teema kuvasti hyvin tapahtuman keskeistä viestiä: jätteeksi mielletyt sivuvirrat voivat olla arvokkaita resursseja ja luoda mahdollisuuksia yritystoimintaan.  Kiertotalouden ydin on resurssien tehokkaassa käytössä, johon kuuluvat tuotteiden ja raaka-aineiden elinkaaren pidentäminen ja luonnonvarojen kulutuksen vähentäminen. Centria-ammattikorkeakoulun asiantuntija Mira Valkjärvi nosti esityksessään esiin, että tulevaisuudessa yritysten on yhä tärkeämpää huomioida kiertotalousstrategiat kilpailukykynsä parantamiseksi.

Seminaarin osallistujat saivat myös käytännön esimerkkejä siitä, miten paikalliset yritykset jo hyödyntävät kiertotaloutta toiminnassaan. Esimerkiksi Luonivan yrittäjä Tiina Niva esitteli puheenvuorossaan, kuinka yritys valmistaa koruja paikallisista poronsarvista, osoittaen kiertotalouden konkreettisen hyödyn paikallisten raaka-aineiden hyödyntämisessä. Sarvet ja saparot kiertoon -hankkeen esittelypisteillä oli lisäksi esillä monenlaisia poron sivuvirroista valmistettuja tuotteita, kuten poron koipinahoista valmistetut kengät.

Seminaarissa kuultiin myös Pekka Tuovisen puheenvuoro, joka keskittyi puu- ja metsäteollisuudessa syntyvien sivuvirtojen hyödyntämismahdollisuuksiin. Tuovinen mainitsi, että metsäteollisuuden sivuvirtojen jalostaminen olisi merkittävä mahdollisuus metsien kestävään hyödyntämiseen tuotantomäärien ja puun käytön lisäämisen sijaan. Suomen tilanne metsien hyödyntämisessä on Tuovisen mukaan heikentynyt jalostusarvon heikentymisen kautta.

Verkostoituminen oli seminaarissa tärkeässä roolissa. Osallistujilla oli mahdollisuus tutustua paikallisiin ja alueellisiin toimijoihin esittelypisteillä sekä jakaa ideoita muiden kiertotaloudesta kiinnostuneiden kanssa. Paikalla oli mm. viiden eri ammattikorkeakoulun esittelypisteet. Näytteilleasettajat esittelivät mm. käytännön ratkaisuja kiertotalouden hyödyntämisestä liiketoiminnassa, ja tapahtuma tarjosi alustan yhteistyön ja uusien kumppanuuksien syntymiselle.

Yhteenvetona voidaan todeta, että BioInno 2024 oli onnistunut ja ajankohtainen seminaari, joka tarjosi osallistujille käytännön esimerkkejä ja työkaluja kiertotalouden mahdollisuuksien hyödyntämiseen. Tapahtuma antoi myös vahvan viestin siitä, että kiertotalous ei ole vain ympäristön kannalta tärkeä, vaan tarjoaa myös potentiaalisia liiketoimintamahdollisuuksia Koillismaan alueelle.