Eurooppalaiset matkailualan yritykset koolla Kuusamossa

12.12.2023

Naturpolis on osatoteuttajana kansainvälisessä kestävän matkailun hankkeessa. LookUP auttaa suomalaisia, espanjalaisia ja romanialaisia matkailuyrityksiä kestävyyden, digitaalisuuden ja yritysten muutoskyvykkyyden edistämiseksi. Hankkeen aikana tutustutaan paikallisiin matkailuyrityksiin vuorotellen kaikissa kohdemaissa ja verkostoidutaan eurooppalaisten matkailuyritysten kanssa. Ensimmäisenä kohteena on Kuusamo.

Taivaan ilmiöt matkailun vetovoimatekijänä

LookUP -hankkeella luodaan uusia verkostoja eurooppalaisille matkailuyrityksille ja järjestetään työpajoja kohdemaissa Suomessa, Espanjassa ja Romaniassa. Yhteisenä teemana hankkeen toimenpiteille ovat taivaan ilmiöt, kuten pohjoisen revontulet. Matkailuyritykset ovat ideoineet innovaatioita kestävyyteen, digitaalisiin ratkaisuihin sekä muutoskyvykkyyteen liittyen hankkeen alkusyksyllä avoinna olleessa rahoitushaussa. Ensimmäinen työpaja järjestetään Kuusamossa 12.-13.12.2023 ja paikalle saapuu poikkeuksellisen runsas osanottajajoukko Suomesta ja eteläisestä Euroopasta. Co-Innovation -tapahtumassa yritykset pääsevät yhdessä ideoimaan ja sparraamaan toisiaan liiketoimintaansa liittyvissä innovaatioissa.

Paikalliset matkailuyritykset tutuiksi

Osana ohjelmaa tutustutaan paikallisiin matkailuyrityksiin ja verkostoidutaan eurooppalaisten matkailuyritysten kanssa. Työpajatyöskentelyn lisäksi yritykset pääsevät näkemään erilaisia majoitusratkaisuja, kuten revontulikotia sekä tutustumaan taivaan ilmiöitä hyödyntäviin aktiviteetteihin. Osallistujat saavat tuhdin annoksen koillismaalaista paikalliskulttuuria sekä maistiaisia alueelle tyypillisestä ruokakulttuurista, Kuusamo Wild Foodista. Kuusamoon odotetaan noin 75 yritysedustajaa sekä hankkeen osatoteuttajia. Kuusamolla on vetovoimaa, sillä moni tulijoista aikoo viihtyä alueella varsinaista tapahtuma-aikaa pidempään ja tuoda perheensäkin mukaan kokemaan Kuusamon talvi!

LookUP -hankkeesta tukea matkailun kestävyyden kehittämiseen

Työpajojen lisäksi LookUP myöntää rahoitusta matkailuyritysten kestävyyttä edistäviin toimenpiteisiin.

Hankkeen teemana ovat taivaan ilmiöt, kuten revontulet, talvinen tähtitaivas tai kesän yötön yö, matkailun vetovoimatekijänä. Myös lintu- ja luontomatkailu laajemmin sisältyy hankkeen teemoihin.

Hankkeen toteutusaika ja rahoitus: 1.1.2023-31.1.2025. Hanketta rahoitetaan EU:n COSME-ohjelmasta, hankkeen kokonaisbudjetti on 1,2M €, josta Naturpoliksen osuus 83 676 €. Hanketta koordinoi espanjalainen Innova Next SL / Barrabes ja hankekumppaneita ovat Naturpolis, B.Link (Espanja), Quantitas (Italia), Zrc Sazu (Slovenia), Consejeria de Cultura Turismo y Deportes de la Junta de Extremadura (Espanja) sekä Asociatia Judeteana de Turism Sibiu (Romania).