Ravintola Rukan Kuksalle VILLILUONTOTEKO 2023-kunniapalkinto Villiruokajuhlilla

19.09.2023

Naturpolis Oy, Via Karelia – Vastuullista ruokamatkailua verkostoituen -hanke, Ruka-Kuusamo Matkailu ry ja KAO Kuusamo järjestivät lauantaina 16.9. Villiruokajuhlat Kuusamon tapahtumatorilla.

Sateisesta säästä huolimatta väkeä saatiin hienosti paikalle, kävijöitä arvioidaan olleen noin 1000 henkeä. Tarjolla oli muun muassa villiruokaa sekä villiluonnontuotteita ja tapahtuman laatulupauksena oli, että kaikki tuotteet ovat Koillismaalla tuotettuja tai valmistettuja. Kävijät pääsivät maistelemaan monenlaisia ruokalajeja paikallisista aineksista, kuten esimerkiksi sienistä, marjoista ja kalasta valmistettuna. Lisäksi esillä oli paikallisia käsitöitä, kuten koruja, sisustusesineitä ja taidetta. Tapahtuman yhteydessä järjestettiin myös kampanisutyöpajoja, joilla ylläpidetään paikallista ruokaperinnettä ja siirretään osaamista eteenpäin.

Ruka-Kuusamo Matkailun tapahtumatuottaja Niina Kukka on iloinen kävijämäärästä: ”Omaan tehtäväkuvaani kuuluu erityisesti keskustan alueen tapahtumien elävöittäminen, ja tässä tapahtumassa siinä onnistuttiin”. Tapahtumalle oli selkeästi tilausta ja tarkoituksena on jatkossa järjestää tapahtuma vuosittain.

Villiruokaravintolat, luonnontuottajat, luonnon materiaaleista- ja raaka-aineista saadut tuotteet ovat juhlansa ansainneet. Juontaja, brändiasiantuntija Riikka Salokannel peräänkuulutti villiluonnon antimien merkitystä paikallisena voimavarana, puhtaasta luonnosta nousevat monenlaiset tuotteet, joiden arvostus myös kansainvälisesti on huippuluokkaa. ”Wild Food ja Lifestyle-verkosto on toiminut alueellisena suunnannäyttäjänä villiluonnontuotteiden kehittämistyössä ja niiden arvostuksen nostamisessa. Iso kiitos koko verkostolle heidän tekemästään työstä, joka mahdollistaa tällaisen juhlan”, kiittelee Naturpoliksen viestintä- ja markkinointipäällikkö Laura Kilpijärvi.    

Toista kertaa jaettavan VILLILUONTOTEKO 2023 kunniapalkinnon finalisteiksi ylsivät Kuusamon Kala, Kuusinkijoki Kuntoon-hanke sekä Ravintola Rukan Kuksa. Voittajaksi valittiin yleisöäänestyksen perusteella Ravintola Rukan Kuksa, lämpimät onnittelut voittajille!

Ravintola Rukan Kuksa on tehnyt pitkäjänteisesti työtä villiruokakeittiön kehitystyön parissa ja valitsee aina ensisijaisesti läheltä tulevat, villit ja laadukkaat raaka-aineet sekä palvelut. Vastuullisuus on olennainen osa kaikkea yrityksen toimintaa. Rukan Kuksan takana on vahva perheyritys, ja Määtät ovat palvelleet Rukan alueen matkailijoita jo vuosikymmenten ajan tarjoten unohtumattomia elämyksiä herkullisen villiruoan parissa.

Tapahtumassa paikalliset ruokatoimijat pääsivät myös verkostoitumaan. Via Karelia-hankkeen projektikoordinaattori Jenni Kallioniemi kommentoi: ”Koimme erityisen tärkeänä toimijoiden välisen yhteistyön tiivistämisen ja verkostojen merkitys tuli hienosti esiin tässä tapahtumassa. Kuten Marjo Määttä kiitospuheessaan toi esiin, tärkeä osa heidän menestymistään ovat paikalliset yhteistyökumppanit ja laadukkaat raaka-aineet.”

KAO Kuusamo järjesti koko tapahtuman ajan Kirkkosaaressa ohjelmaa lapsille ja lapsenmielisille. Puuhasaari vetikin hyvin kävijöitä koko päivän ajan. KAO Kuusamon opettaja Päivi Koivisto on tyytyväinen yhteistyöhön toimijoiden välillä. ”Yhdessä saadaan enemmän aikaan, toimijoiden välinen yhteistyö on edellytys tällaisten tapahtumien onnistumiselle”.

Osallistuitko Villiruokajuhlille? Kävijäkysely on nyt auki täällä!

Tapahtuman rahoittamiseen osallistui Via Karelia – Vastuullista ruokamatkailua verkostoituen -hanke, johon Lapin ELY-keskus on myöntänyt Harvaan asuttujen alueiden matkailun kehittämisrahoitusta.

Oletko kiinnostunut tulemaan mukaan Wild Food ja Lifestyle-verkoston toimintaan? Ota yhteyttä:

Laura Kilpijärvi
Viestintä- ja markkinointipäällikkö