Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston ja hyvinvointialue Pohteen tiivis yhteistyö on tuonut molemmin puolin positiivisia kokemuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoalan rekrytoinneissa.
Pohde on pystynyt vastaamaan rekrytointihaasteisiinsa muun muassa vuoden mittaan TE-toimiston kanssa järjestettyjen rekrytointitapahtumien kautta.
”Olemme saaneet näkyvyyttä Pohteelle työnantajana. Tapahtumien kautta on myös saatu yksittäisiä työntekijöitä sijaisuuksiin ja keikkoihin, mikä on ollut tärkeää”, Pohteen rekrytoija Katariina Huhtala iloitsee.
”Tapahtumiin on kutsuttu sosiaali- ja terveysalan työnhakijoita ja alasta kiinnostuneita hakijoita. Työnantaja on esitellyt näissä infoissa omaa toimintaansa ja kertonut avoimista työpaikoistaan”, asiantuntija Maria Rehu Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistosta jatkaa.
Tilaisuuksissa työnhakijat ovat voineet kysellä ja keskustella rekrytoijien kanssa työmahdollisuuksista. Rekrytapahtumia on järjestetty yhteistyössä Oulun seudun kuntakokeilun kanssa. Ylivieskassa yhteistyökumppanina olivat Jokilaakson työllisyyskokeilu ja koulutuskuntayhtymä JEDU.
TE-liven lähetykset taas ovat Huhtalan mukaan nekin osaltaan vauhdittaneet vuoden alusta toimintansa aloittaneen hyvinvointialueen rekrytointeja.
”Lähetysten kautta on tullut positiivista näkyvyyttä tarjottavista töistä eri ammattinimikkeissä. Työntekijän ääni on saatu kuuluville, ja alueita työpisteineen on tehty tunnetuksi. Työnantajakuvan esille tuominen on ollut meille hyödyllistä.”
Osatyökykyisten mahdollisuuksia edistetään
Pohteen tavoitteena rekrytoinneissa on resurssipäällikkö Sari Hirsikankaan mukaan saada jo Suomessa olevat sote-alan työntekijät työllistymään, tarvittaessa lisäkoulutuksen avulla tai opiskelemalla ammattiin oppisopimuksella.
”Myös osatyökykyisten osalta on tärkeää saada hyödynnettyä käytettävissä oleva työkyky sote-alan töihin. Pitkään alalta poissa olleet olisi hyvä saada takaisin alalle ja mahdollistaa heille tiedot ajan tasalle koulutuksen avulla.”
Rehu vahvistaa, että kumppanit ovat pohtineet yhdessä keinoja osatyökykyisten työllistämisen edistämiseksi.
Kesärekrytoinnit hyvinvointialueella käynnistyvät viimeistään vuoden alussa.
”Yhteistyö TE-toimiston kanssa on ollut saumatonta, kun on yhdessä tehty ja suunniteltu asioita. Tavoittelemme molempien etua, eli sote-henkilöstön työllistämistä”, Hirsikangas summaa.
Rekryinfot jatkuvat ensi vuonna
TE-toimisto tiivisti vuodenvaihteessa jo sairaanhoitopiirin aikana tehtyä yhteistyötä nimenomaan Pohteen toiveesta. Seuraava rekryinfo on Rehun mukaan suunnitteilla ensi helmikuulle.
”Koulutus- ja osaamistarpeiden kartoitus ja mahdollisten työvoimakoulutusten ja yhteishankintakoulutusten suunnittelu ovat nekin vireillä.”
Rekrytointihaasteisiin on lisäksi esitelty erilaisia TE-palveluja, kuten palkkatuki, 55 vuotta täyttäneiden työllistämistuki, työkokeilu sekä oppisopimuskoulutus.
”Yhteistyötä tehdään viikoittain työnantajan henkilöstöhallinnon kanssa esimerkiksi työpaikkailmoittelussa. Annamme teknistä apua ja neuvoja työpaikkailmoitusten sisältöön liittyen”, Rehu kertoo.