Yrittäjä, lisää liiketuloa julkisiin hankintoihin osallistumalla

17.08.2022

Kesäaika väistyy hiljalleen ja syksyn tuntua on jo ilmassa. Hankitaan työtä! -hanke ei ole lepäillyt kesän aikana, vaan hankkeessa on läpivalaistu Kuusamon kaupungin ja Taivalkosken kunnan hankintaohjelmia ja tulevia kilpailutuksia, erityisesti mikro- ja pk-yrittäjien osallistamisen sekä työllistämisen näkökulmasta.

Hankkeessa on myös teroitettu erityisesti ekologisen ja sosiaalisen vastuullisuuskriteerien käyttämistä julkisissa hankinnoissa. Hankintayksiköille ja yrittäjille järjestetään työpajoja jälleen syys-lokakuun aikana. Työpajoihin hankitaan lisäksi asiantuntijapalveluja, joiden kilpailutus on käynnistymässä.

Hankintayksiköille on tulossa rakennusurakoiden, ateria-, siivous- ja kiinteistönhuoltopalvelujen, sekä yhdistysten ja säätiöiden kilpailuttamiseen liittyviä työpajoja, joissa pureudutaan erityisesti työllistämisehdon sisällyttämiseen kilpailutusvaiheeseen ja sosiaaliseen työllistämiseen hankinnan aikana.

Yrittäjille suunnatussa työpajassa sparrataan osallistumaan julkisiin hankintoihin ja heille tarjotaan sähköisen tarjoamisen ohjausta. Hankitaan työtä! -hanke on toiminut alkukesästä sparraajana mm. toimialakohtaisessa kilpailutuksessa, jossa tarjoajat tarvitsivat ohjausta ryhmittymänä tarjoamiseen.

Tarjouspyyntöihin pyritään jatkossa saamaan ekologista vastuullisuutta tukevia valintakriteereitä, kuten ympäristönsuojelua, energiansäästöä ja vähähiilisyyttä edistävät toimenpiteet. Sosiaalisen vastuullisuuden valintakriteereinä käytetään työllistämisehtoa, jolla haastavassa työmarkkina-asemassa olevia voidaan työllistää hankinnan aikana. Tarjoaja voi siten saada lisäpisteitä innovatiivisesta suunnitelmasta täyttää edellä mainitut ehdot hankinnan aikana ja tulla valituksi tarjouskilpailun voittajaksi.

Kuntaliiton selvityksen mukaan kuntien verotulojen kehitys tulee muuttumaan hyvinvointialueiden aloitettua toimintansa ja se vaikuttaa kunnan verotulorakenteeseen jo vuonna 2023. Tämän vuoksi hankintayksiköiden kannattaa kilpailuttaa jatkossa kuntien lakisääteisiksi tehtäviksi jääviä investointeja vaativia palveluhankintoja elinkeinotoiminnan ja yrittäjyyden edistämiseksi.

Hankintalakiin on kirjattu keinoja, joilla mikro- ja pk-yrittäjiä voidaan osallistaa kilpailutuksiin. Näitä osallistamista tukevia keinoja ovat mm. markkinakartoitus, -vuoropuhelu ja hankintojen jakaminen tarkoituksenmukaisiin osiin. Tärkeä yhteistyön muoto tulevissa kilpailutuksissa on ryhmittymänä tarjoaminen, jolloin useat mikro- ja pk-yrittäjät voivat päästä yhteistyön avulla mittavien hankintasopimusten palveluntuottajiksi.

Hankintasopimus antaa yrityksille mahdollisuuden kehittää liiketoimintaansa ja tehdä investointeja. ”Nyt on aika katsoa tulevaisuuteen, unohtaa naapurikateus ja miettiä, miten Koillismaan yritykset voivat yhdessä turvata alueen elinvoiman ja palvelujen säilymisen”, toteaa hankkeen projektipäällikkö Päivi Rissanen.

Hankkeen toimesta on lähestytty viime viikkojen aikana erityisesti Kuusamon ja Taivalkosken elintarviketuottajia, sillä yhteishankintayksikkö Monetra kilpailuttaa elintarvikkeet tuoteryhmittäin tulevan syksyn aikana.

Projektipäällikkö Päivi Rissanen kehottaakin nyt Koillismaan elintarviketuottajia olemaan aktiivisia, osallistumaan Monetran markkinavuoropuheluun ja tekemään yhteistyötä, sillä elintarviketuottajilla on nyt mahdollisuus päästä toimittamaan elintarvikkeita Kuusamon ja Taivalkosken lisäksi myös hyvinvointialueelle. 

Monetran markkinavuoropuheluun voi ilmoittautua ao. linkistä 25.8.2022 klo 16 mennessä:

https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/c70bdd00-5153-4bf3-926b-e7f45c47c70c?displayId=Fin2572419

Hankinnoilla työllistämiseen ja työllistämisehdon täyttämiseen liittyvissä asioissa avustavat aktiivisesti Naturpoliksen työllisyyspalvelut, sekä Kuusamon ja Taivalkosken koulutus-, työkyky ja työllistämisasiantuntijat. Hankinnoilla työllistäminen ei saa aiheuta yrittäjille kohtuutonta työtaakkaa, joten apua on tarjolla.

Yrittäjät, tervetuloa Hankitaan työtä! -hankkeen tuleviin työpajoihin runsain joukoin! Hankitaan työtä! -hanke esittäytyy myös Ohjaamon ja Kiepin avointen ovien viikolla (vko 34 ma-to) Kuusamon kaupungintalolla, Keskuskuja 6 ja Taivalkosken Elomarkkinoilla perjantaina 26.8.2022 klo 12-18 välisenä aikana. Yrittäjät, tervetuloa moikkaamaan, juttelemaan ja osallistumaan!

Lisätietoja:

projektipäällikkö Päivi Rissanen, puhelin 040 481 1431, etunimi.sukunimi@naturpolis.fi

Rahoittaja: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Euroopan sosiaalirahasto (ESR), EU:n kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 Suomen rakennerahaston ohjelmasta.

Budjetti: 86 571 €, josta Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja valtion rahoitusta 80 % eli 69 257 € ja 20 % eli 17 314 € Koillismaan kunnat Kuusamo ja Taivalkoski.

Projektiaika: 1.1. – 31.12.2022

Kehittämishankkeet – Vetovoimaa alueelle monipuolisella hanketoiminnalla | Koillis-Suomen Kehittämisyhtiö Naturpolis Oy

Hyödyllisiä linkkejä ja vinkkejä:

Oletko jo rekisteröitynyt tarjouspalvelu.fi -palveluun?

Klikkaa tästä linkkiin Tarjouspalvelu 1 – uusi yritysprofiili (ohita mainokset)

Jos yritykselläsi ei ole alv-tunnusta, rekisteröidy palveluun. Klikkaa tästä rekisteröitymisohjeeseen:

Rekisteröityminen ilman ALV-tunnusta – YouTube

Seuraa haluamasi hankintayksikön kilpailutuksia asettamalla hakuvahdin:

Hakuvahdilla voit seurata toimialasi kilpailutuksia (aseta toimialasi CPV-koodi tai hakusanat), valitse ”Heti kun tarjouspyyntö julkaistaan” tai ”Yhteen sähköpostiviestiin koostettuna kerran päivässä”

  • Tsekkaa ohje alla!

Vahtipalvelun käyttöönotto – Tukiportaali (cloudia.fi)

  • Tsekkaa alla, miksi sinun yrityksesi kannattaa osallistua julkisiin hankintoihin:

Webinaari: Myyntimahdollisuuksia julkisista hankinnoista (mercell.com)

Rekisteröidy ja tsekkaa ilmainen Webinaari, miksi juuri sinun yrityksesi kannattaa osallistua julkisiin hankintoihin.

Seuraa ilmoitteluamme, sähköisen tarjoamisen työpaja on tulossa lähiaikoina!