Kalatalousalan elinvoima, kestävä kasvu ja kotimaisen kalan jalostusasteen parantaminen edellyttää vahvaa yhteistyöverkostoa kalastajien, kalankasvattajien, kalanjalostajien, ammattikeittiöiden ja muiden toimijoiden välillä. Alan yrittäjät ovat tuoneet esiin tarpeen vahvistaa arvoketjun eri osien vuorovaikutusta ja kehittää markkinoille sopivia tuotteita.
Hankkeessa etsitään ratkaisuja alihyödynnettyjen kalaraaka-aineiden ja kalanjalostuksen sivuvirtojen käytön lisäämiseksi elintarvikkeena tai korkeamman jalostusarvon tuotteina.
Hankkeen tavoitteena on luoda yhteistyöverkosto, jonka avulla lisätään tietoisuutta laadunhallinnasta, jäljitettävyydestä ja alan sertifikaateista, sekä edistetään tuotekehitystä. Tuotekehityksen tavoitteena on tuoda markkinoille uusia tuotteita vähemmän hyödynnetyistä kalalajeista ja jalostuksen sivutuotteista ja kehittää niiden reseptiikkaa etenkin ammattikeittiöihin.
Hankkeen toimenpiteet suunnataan pääasiassa Koillismaan alueelle Kuusamoon, Taivalkoskelle ja Posiolle sekä Kainuuseen, mutta viestinnän avulla pyritään tavoittamaan kala-alasta kiinnostuneita laajemminkin koko Suomen alueelta.
Hankkeen toimenpiteet jakautuvat kolmeen työpakettiin:
- TP1: Yhteistyöverkoston rakentaminen ja toimenpidesuunnitelman laatiminen
- TP2: Sivuvirta- ja jalostusselvitykset ja hyödyntämissuunnitelmat
- TP3: Markkinaselvitys sekä uusien tuotteiden ja niiden reseptiikan kehittäminen ammattikeittiöiden tarpeisiin.
- Euroopan Unionin osarahoittama
Hankkeen päätoteuttaja
- Naturpolis Oy
Hankkeen toteutusaika & rahoitus
- 31.03.2025 - 28.02.2027
- Hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Hankkeen kokonaisbudjetti on 113 650,70 euroa, josta EU rahoitusta on 64,65 % eli 73 478,00 euroa.